Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Færgen Skagerak kom i havsnød mellem Norge og Danmark den 7. september 1966. Her fik redningshelikopteren Sikorski sin ilddåb, og alle om bord blev reddet. Foto: Forsvarets Flyhistoriske Samling

Skoleskibet København forsvinder sporløst i 1928 - hør den tragiske historie om forliset på Museet for Søfart

Mystiske skibsforlis og dramatiske redningsaktioner. Museet for Søfart i Helsingør åbner torsdag den 9. november dørene til en spændende aften om Skoleskibet København og tre andre fartøjers mystiske forsvinden. Katastrofehistoriker Rasmus Dahlberg fortæller.

Af Sara Sulkjær Hansen |

I september 1928 går en flok unge danske drenge om bord på skoleskibet København for at blive fremtidens sømænd, styrmænd eller kaptajner. Kort før jul forsvinder skoleskibet sporløst i det sydlige Atlanterhav, og forliset er stadig et af de største et af de største mysterier i dansk søfartshistorie.

Hør historien om skoleskibet på M/S Museet for Søfart torsdag d. 9. november, hvor lektor og forfatter med speciale i katastrofer og beredskab, Rasmus Dahlberg, fortæller om fire danske skibsforlis. 

Mytisk status

I forbindelse med museets nye modelskibsudstilling "Skibe på stribe" dykker katastrofehistorikeren ned i historien bag fire tragiske og meget omtalte danske forlis - fra skoleskibet Københavns mystiske forsvinden til kontroversen omkring det påståede synkefri skib Hans Hedtoft og skibets mytologiske forlis i 1959.

Rasmus Dahlberg fortæller også om Aalborgbåden Kjøbenhavn og de dramatiske timer i 1966, hvor færgen Skagerak sank under en storm. Her fik redningshelikopteren Sikorski sin ilddåb og var med til at redde alle om bord.

- De fire forlis har på hver deres måde bidraget til dansk maritimhistorie. Skoleskibet København har fået næsten mytisk status på grund af den manglende afklaring af, hvad der egentlig skete. Hans Hedtoft-forliset er et eksempel på en "katalysatorkatastrofe", der satte skub i udviklingen af af eftersøgnings-og redningstjenesten i Grønland, men også var en både politisk og menneskelig katastrofe, forklarer Rasmus Dahlberg i en pressemeddelelse.

Fortællinger om frygt og kampe for livet

Fortællinger om skibsforlis fascinerer mange af os.

Måske fordi de, i modsætning til andre katastrofer, ofte også indeholder håb om redning og overlevelse, mener Rasmus Dahlberg. 

- Det bliver til fortællinger om mod, frygt og kamp for livet. Og så repræsenterer havet det store mørke, kolde og ukendte dyb, der på samme tid er livgivende og historisk har givet os mulighed for at rejse.

Book plads på forhånd

Foredraget "SOS - fire katastrofale forlis" afvikles torsdag den 9. november kl. 17.00 - 18.30. Museet åbent til kl. 20.

Modeller af skoleskibet København og Hans Hedtoft kan ses i udstillingen "Skibe på stribe" sammen med i alt 250 modeller - små skibe med store fortællinger. Gratis med billet til museet eller årskort.

Book en plads på forhånd via museets hjemmeside. Arrangementet er en del af "Elsinore Evenings", hvor Helsingørs kulturliv holder længe åbent. 

Motor
content-loader
content-loader
content-loader