Gå til hoved-indhold
Udstyr
Tænk hvis du faldt i vandet midt i Kattegat med denne rustne patron og din båd sejlede videre? Foto: SejlSikkert

Ekspert og solosejler om oppustelig vest: Patron kan ruste op

Kasper Wedersøe har via Søfartsstyrelsens Tryg-kampagne undervist fem år i brug af oppustelig vest. Det kan være en falsk tryghed, hvis du ikke løbende tjekker din oppustelig vest, der er den mest sikre.

 

Af Troels Lykke |

Fornylig skrev vi at en oppustelig vest ikke foldede sig ud under en kapsejlads i Skagerrak, hvor en sejler faldt over bord. Derfor hører vi nu en ekspert om hvad der egentlig er bedst.

- Oppustelig vest er klart det mest sikre at bruge. Med den bliver du vendt om hvis du falder i vandet, og er du bevidstløs vil den kunne redde dig fra at drukne. I en oppustelig vest er der 150 newton opdrift, det er lige så meget opdrift, som der er en redningsvest med krave, forklarer den 45-årige erfarne X-332-sejler Kasper Wedersøe til minbaad.dk.

Tjek ellers er det falsk tryghed

Men han forsikrer også at en oppustelig vest løbende skal tjekkes, ellers kan der være tale om falsk tryghed. 

- Man kan fx veje sin patron med en følsom postvægt og se om der er sevet co2 ud. Man skal også tjekke sin vest i vandet og se om den folder sig ud ved at puste den op og efterfølgende se om den holder luften i 24 timer, det gør min oppustelige vest fx ikke længere, så jeg skal have købt en ny. En udløsermekanisme holder typisk i tre-fire år, men tjekker du den kan den holde længere, forklarer Kasper Wedersøe, der i fem år har undervist i brug af oppustelig vest via Tryg-sejlads kampagnen, der turnerede rundt i landet.

Vigtig beskyttelseshætte

En oppustelig vest er også god, understreger Kasper Wedersøe, fordi der ofte er beskyttelseshætte foran ansigtet, livline og lys i den oppustelige vest.

- Dertil har den en stor bevægelsesfrihed, forklarer Wedersøe.

I dag er han også aktiv i Skandinavisk Singlehandsejlerforening, hvor han er suppleant i bestyrelsen. Her har man også meget fokus på at tjekke veste. 

Skandinavisk Singlehandsejlerforening har fokus på sikkerhed

Det gjorde man fx da der var Danmark Rundt Singlehand i 2016.

- Alle 16 mand blev bedt om at hoppe i vandet med deres oppustelige vest, her tjekkede sejlerne om patronen var rustet fast eller om den i det hele taget var skruet på og ikke havde løsnet sig, som patroner kan gøre det, forklarer Kasper Wedersøe.

- Den næste Danmark Rundt singlehand 2019 vil blive på samme måde. I det hele taget har vi i Skandinavisk Singlehandsejlerforening fokus på sikkerhed, ikke mindst de oppustelige veste. Husk fx altid at have en ekstra patron om bord, siger Kasper Wedersøe, der uddyber.

- Vi vil i foreningen arbejde endnu mere målrettet mod sikkerhed, og ud over fokus på vestene, arbejder Skandinavisk Singlehandsejlerforening i øjeblikket på hvordan vi sammen med arrangørerne kan øge sikkerheden under sejladser.

Der er virkelig meget opdrift i en oppustelig vest - hvis den folder sig ud. Du kan fx tjekke om den kan puste sig op og holde trykket i 24 timer, forklarer Wedersøe. Foto: Katrine Bertelsen

Singlehand-sejlere blev før de sejlede Danmark rundt, bedt om at hoppe i vandet og tjekke deres vest i Skovshoved.

Har du tjekket din oppustelige vest? Foto: Katrine Bertelsen

Singlehand-sejlere bliver undervist af Gordon fra Scanmarine. Foto: Katrine Bertelsen

Kasper Wedersøe, th. underviser her singlehand-sejlere. Foto: Katrine Bertelsen

En oppustelig vest kan vende dig rundt automatisk. Foto: Katrine Bertelsen

Motor
content-loader
content-loader
content-loader